Παιδοψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι οι ζωγραφιές των παιδιών αντικατοπτρίζουν τον καθρέφτη της ψυχής τους. Οτιδήποτε συμβαίνει στην καθημερινότητά τους το οποίο τα επηρεάζει είτε αρνητικά είτε θετικά το αποτυπώνουν πάνω σε ένα λευκό χαρτί. Η ψυχολογική διάθεση των παιδιών φαίνεται κυρίως από τα χρώματα τα οποία χρησιμοποιούν, από τα σχήματα και μεγέθη τα οποία δημιουργούν στο χαρτί. Έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες σε σχολεία, με σκοπό να συλλεχθούν στοιχεία από τις ζωγραφιές των παιδιών που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τι κρύβεται πίσω από το παιδικό σχέδιο.
Πάμε να δούμε τι σημαίνει η ζωγραφιά του παιδιού όταν επικρατεί ένα χρώμα 1) Όταν επικρατεί η πολυχρωμία το παιδί αισθάνεται χαρούμενο.
2) Όταν επικρατεί το κόκκινο δηλώνεται ο δυναμισμός του παιδιού. 3) Όταν επικρατεί το πορτοκαλί δηλώνεται η ηρεμία και ο συναισθηματισμός του παιδιού. 4) Όταν επικρατεί το κίτρινο δηλώνεται η φιλοδοξία και η έντονη δραστηριότητα του παιδιού. 5) Όταν επικρατούν τα έντονα χρώματα δηλώνεται ότι το παιδί την ώρα που ζωγραφίζει νοιώθει ένταση. 6) Όταν επικρατεί το πράσινο δηλώνεται η επιμονή και το πείσμα του παιδιού. 7) Όταν επικρατεί το μπλε δηλώνεται ότι αυτό το παιδί είναι λογικό και μπορεί να ελέγξει τη συμπεριφορά του ανάλογα με τα συναισθήματα. 8) Όταν επικρατεί το καφέ δηλώνεται η ενοχή. 9) Όταν επικρατεί το ροζ δηλώνεται η ηρεμία αλλά για τα κορίτσια που συνήθως το χρησιμοποιούν δηλώνετε η γυναικεία τους φύση. 10) Όταν επικρατούν το μαύρο και το γκρι δηλώνεται ότι το παιδί είναι εσωστρεφής. 11) Όταν επικρατεί το άσπρο, δηλαδή μικρά σχέδια και λίγα σχέδια δηλώνεται η δειλία.
Τα μεγέθη επίσης που επιλέγουν τα παιδιά να σχηματίσουν τις φιγούρες τους, μας αποκαλύπτουν πολλά για τις σχέσεις των παιδιών με τους συνομηλίκους τους, ενώ μπορεί να αποκαλύψουν σημεία ενδοοικογενειακής τριβής του παιδιού με τα αδέρφια του, τους γονείς ή άλλους συγγενείς. Τα παιδιά τείνουν να αναπαριστούν με μεγάλες φιγούρες πρόσωπα και αντικείμενα που αγαπούν, ενώ τείνουν να χρησιμοποιούν πολύ μικρές φιγούρες για να αναπαραστήσουν πρόσωπα για τα οποία νιώθουν κάποια αποστροφή. Τα παιδιά περνάνε από διάφορα στάδια καθώς ζωγραφίζουν ανάλογα με την ηλικία την οποία βρίσκονται. Όταν μιλούν οι ζωγραφιές… Στην ηλικία των 2 ετών ζωγραφίζουν μουτζούρες !! Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία απλώς μουτζουρώνουν. Οι πρώτες μουτζούρες δεν αντικατοπτρίζουν τον κόσμο και τα συναισθήματά τους, απλώς είναι για αυτά μια ευχάριστη κινητική δραστηριότητα. Στην ηλικία των 3-4 ετών τα παιδιά βρίσκονται στο προσχηματικό στάδιο !! Σε αυτό, τα παιδιά καταγράφουν την σκέψη τους με το να δημιουργούν εικόνες. Αυτό που προσπαθεί να αναπαραστήσει το παιδί σε αυτή την ηλικία είναι ένας άνθρωπος. Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία συνεχώς ψάχνουν για καινούριες ιδέες, οπότε και τα σχήματα που χρησιμοποιούν συνεχώς αλλάζουν. Στην ηλικία των 5-6 ετών τα παιδιά βρίσκονται στο σχηματικό στάδιο !! Τα παιδιά σε αυτό το στάδιο έχουν αποκτήσει την απαιτούμενη γνώση για να αναπαριστούν τοπία και διάφορα άλλα αντικείμενα. Όλα τα σχέδια μπαίνουν στη ζωγραφιά προσεχτικά από το παιδί, δίνοντας την εντύπωση ότι αν αφαιρεθεί έστω και ένα σχέδιο θα διαταραχθεί η ισορροπία όλης της ζωγραφιάς. Το να μελετάτε λοιπόν τις ζωγραφιές των παιδιών σας, σας βοηθάει να γνωρίσετε το παιδί σας καλύτερα αλλά και να καταλάβετε πως νοιώθει.
Άρθρο: Γωγώ Μπούκα